Hur tar man hand om en läderfåtölj och lädermöbler?

Vi har sneglat på våra älskade lädermöbler och sett de där fläckarna som bara inte verkar vilja försvinna. Lädermöbler är en delikat sak, lika känslig som vår egen hud och behöver lika mycket omvårdnad. “Är det inte ironiskt? Vi tror att vi har ett slående robust stycke heminredning, bara för att inse att det behöver mer uppmärksamhet än vad vi någonsin trodde att vi skulle ge det. Läder är som ett barn, kräver uppmärksamhet och skötsel. Är det en ansträngning? Absolut. Är det värt det? Helt klart.

lädermöbel

Den första skötseln för dina lädermöbler

När jag köpte min första lädersoffa från en flyttstäd i Göteborg, tänkte jag, “detta är ju lätt, jag torkar bara av det med en trasa då och då, och voilà!” Tyvärr var det inte riktigt så enkelt.

Det visade sig att lädret behövde mer än bara en snabb torkning. Det behövde faktiskt återfuktning, precis som vår hud. För att förhindra att lädret spricker, flagnar eller bleknar, behöver du applicera läderkonditionering eller läderkräm på dina lädermöbler minst en gång i månaden.

Så, för att svara på din fråga: “Hur tar man hand om en läderfåtölj och lädermöbler?” Här är mitt steg-för-steg-svar.

Steg-för-steg guide för att ta hand om dina lädermöbler

Steg 1: Dammsugning

Börja alltid med att dammsuga dina lädermöbler. Du vill bli av med allt damm och smuts innan du börjar rengöringen. Använd dammsugarens mjuka borste för att försiktigt dammsuga möblerna utan att repa dem.

Steg 2: Tvätta med tvål och vatten

Nu kan du ta en mjuk, fuktig trasa och tvätta av lädret med varmt vatten och en mild tvål, som sadeltvål. Var försiktig så att du inte gör det för vått, då vatten kan skada lädret.

Steg 3: Torka grundligt

När du har torkat av dina lädermöbler med tvål och vatten, använd en annan ren, torr trasa för att noggrant torka av lädret. Du vill undvika att lämna överflödigt fukt på lädret, eftersom det kan leda till mögelbildning.

Steg 4: Applicera läderbalsam eller kräm

När lädret är torrt kan du börja applicera läderkonditionering eller läderkräm. Använd en ren trasa och applicera krämen eller balsamet i en cirkulär rörelse. Låt det sjunka in ordentligt innan du polerar det till en fin glans.

Kom ihåg att alltid testa nya produkter på ett litet, diskret område först för att se till att det inte skadar lädret.

Steg 5: Undvik vissa rengöringsprodukter

Det är också viktigt att komma ihåg att vissa produkter, som oljor eller vissa typer av tvålar, kan vara skadliga för dina lädermöbler. Till exempel bör du undvika att använda minkolja på dina möbler, eftersom det kan lämna en fet rest och tränga för djupt in i lädret och skapa fläckar.

Så varför sköta om dina lädermöbler?

Det kan verka vara mycket arbete, men om du bryr dig om dina möbler är det absolut värt det. Här är några tips för att rengöra och underhålla dina lädermöbler.

Rengöring av lädermöbler:

 1. Dammsug dem: Du bör dammsuga dina lädermöbler en gång i veckan. Regelbunden dammsugning hjälper till att hålla dammpartiklar från att byggas upp och göra lädret tråkigt.
 2. Vakuum det: Varannan vecka, dammsug ytan på möblerna och sprickorna för att ta bort alla inbyggda smuts och damm.
 3. Torka upp spill omedelbart: Läder är poröst och kan absorbera spill, så det är viktigt att agera snabbt. Om du spiller vätska på dina lädermöbler, blotta det försiktigt – gnugga eller torka inte – med en torr trasa. Blotta från utsidan av spill in för att förhindra spridning av vätskan.
 4. Gör ett fläcktest: Innan du applicerar någon rengöringsprodukt på dina lädermöbler, testa det på ett dolt område för att se till att det inte missfärgar lädret. Vänta 24 timmar för fläcken att torka. Om testfläcken inte är märkbart missfärgad kan du fortsätta med att rengöra hela biten.
 5. Använd en läderrengörare: Du bör rengöra dina lädermöbler med rengöringsprodukter som är avsedda för läder. Undvik att använda hemlagade botemedel, vinäger eller någon annan typ av rengöringsmedel, eftersom dessa kan skada lädret. Det finns många typer av läderrengörare att välja mellan. Vissa är krämer, medan andra är sprayer. Läs och följ instruktionerna på rengöringsprodukten innan du applicerar den på dina möbler.
 6. Efter att du har rengjort lädret, gå över det med en torr trasa för att absorbera eventuell överflödig rengöringsprodukt.

Skydda lädret: Efter rengöring, applicera en läderskydd på dina möbler för att skydda dem från fläckar och ytterligare skador. Skyddet hjälper också till att hålla lädret smidigt och mjukt. Var noga med att testa läderskyddet på ett dolt område av möblerna innan du applicerar det på hela biten.

Lädervårdstips:

 • Håll dina lädermöbler borta från direkt solljus. Långvarig exponering för solljus kan bleka färgen på dina lädermöbler. Solljus kan också torka ut lädret, vilket kan få det att spricka eller bli skört.
 • Använd inte tvättmedel eller några rengöringsprodukter som innehåller ammoniak eller alkalier, vilket kan skada lädret.
 • Använd inte slipande rengöringsmedel eller någon form av olja, möbelpolish eller lack på läder.
 • Håll lädermöbler minst 30 centimeter bort från radiatorer och andra värmekällor. Värme kan skada läder och få det att spricka.
 • Använd inte vanliga babydukar, som kan innehålla olja. Använd istället dukar designade för lädermöbler.
 • Använd inte en hårtork eller värmare för att torka en våt fläck på läder – för mycket värme kan skada lädret.